در گزارشی که وبسایت تحلیلِ بازار «Market Research Intellect» به تازگی منتشر کرده، آمده است بر اساس آمارها، بیش از ۶۰ درصد لیتیوم تولیدی جهان در ساخت باتریهای قابلشارژ خودروهای برقی مورد استفاده قرار میگیرد. کاربردهای متعدد این فلز را بهیک دارایی ارزشمند تبدیل کرده است. همچنین در تولید روغنهای روانکار، محصولات تصفیههوا، تولید فولاد و آلومینیوم از لیتیوم استفاده میشود. درسال ۲۰۲۲ ارزش بازار جهانی لیتیوم معادل ۳۸.۲ میلیارد دلار بود.
پیشبینی میشود این رقم تا سال ۲۰۳۱ با نرخ رشد سالانه مرکب ۲۲.۱ درصد از مرز ۲۳۰ میلیارد دلار عبور کند. یکی از بازارهای مرتبط با فلز لیتیوم، باتریهای لیتیوم یونی است که انتظار میرود با رشد چشمگیری روبهرو شود. در سال ۲۰۲۱ ارزش این بازار ۵۴.۶ میلیارد دلار بوده است و پیشبینی میشود تا سال ۲۰۳۴ بهبیش از ۴۹۹ میلیارد دلار افزایش یابد.
صنعت خودروهای برقی مهمترین عامل رشد این بازار بهشمار میرود. البته قیمت بالا و کمبود فلز لیتیوم از جمله عواملی هستند که رشد این بازار را تهدید میکنند. کارشناسان همچنین معتقدند برای تامین باتریهای مورد نیاز صنعت خودروهای برقی تا سال ۲۰۳۰ نیاز به ۵۱۴ میلیارد دلار سرمایهگذاری است. اما این سرمایهگذاری، برخلاف چین، در کشورهای غربی با چالشهای هزینهای و زیستمحیطی مواجه است.
در بازار کامودیتی، لیتیوم بهصورت ترکیبات کربناتلیتیوم و هیدروکسیدلیتیوم قیمتگذاری میشود. از سال ۲۰۱۷ تاکنون، قیمت لیتیوم با نوسانهای شدیدی روبهرو بوده است. در این مدت، کمترین قیمت لیتیوم بهمیزان ۴۰ هزار یوآن (۵۴۶۰ دلار) در جولای ۲۰۲۰ ثبت شد. همچنین در نوامبر ۲۰۲۲ بالاترین قیمت لیتیوم بهمیزان ۵۹۰ هزار یوآن (بیش از ۸۰ هزار دلار) بهثبت رسید. در حال حاضر قیمت هر تن کربنات لیتیوم معادل ۷۷ هزار و ۸۵۰ یوآن (۱۰ هزار و ۶۲۷ دلار) است.
در سالهای اخیر، قیمت لیتیوم تحتتاثیر ناترازی عرضه و تقاضا با نوسانهای شدیدی روبهرو بوده است. در چشمانداز کوتاهمدت، انتظار میرود قیمت لیتیوم با افت مواجه شود. یکی از برآوردها حکایت از آن دارد که میانگین قیمت هر تن کربنات لیتیوم در سال ۲۰۲۵ حدود ۱۴ هزار دلار باشد. اما تازهترین پیشبینی تحلیلگران از کاهش قیمت بهکمتر از ۱۱ هزار دلار حکایت دارد. اما در چشمانداز بلندمدت، تحلیلگران انتظار دارند قیمت هر تن کربنات لیتیوم بین ۱۵ هزار تا ۲۰ هزار دلار باشد.
فلز لیتیوم، سومین عنصر در جدول تناوبی است که در صدر فلزات قلیایی جای دارد و در شرایط استاندارد، کمچگالیترین فلز و عنصر جامد جهان است. در سال ۲۰۲۳ استرالیا، شیلی و چین درمجموع ۸۸ درصد تولید لیتیوم جهان را در اختیار داشتند. استرالیا بهعنوان بزرگترین تولیدکننده لیتیوم جهان، در یکدهه گذشته شاهد جهش تولید بوده است. در سال ۲۰۱۳ میزان تولید این کشور معادل ۱۳ هزار تن بود؛ اما در سال ۲۰۲۳ این رقم به ۸۶ هزار تن افزایش یافت. در سال ۲۰۲۳ در مجموع ۱۸۴ هزار و ۶۸۰ تن لیتیوم در جهان تولید شد.